Mitä on Neurofeedback?

Ihmiset voivat oppia melkein mitä tahansa, jos tavoitellun ja saavutetun välillä tapahtuu palautteen antoa. Emme ole tietoisia suurimmasta osasta kehomme ja mielemme toiminnasta emmekä siksi voi suoraan vaikuttaa niihin. Ne ovat käytännössä automaattisesti ohjattuja. Jos sellainen toiminto ei toimi kunnolla tai lakkaa täysin, on sitä vaikea parantaa, koska emme voi siihen suoraan vaikuttaa. Tässä voimme kuitenkin soveltaa bio-palautetta.
Biopalautteen avulla fysiologinen parametri mitataan sopivalla laitteistolla ja esitetään käytettävissä oleville aisteille. Tavallisesti optisia ja auditiivisia signaaleja käytetään tähän tarkoitukseen.

Kuinka biopalaute toimii?

Tällainen palaute voi myös vaikuttaa aivotoimintaamme, vaikka emme sitä suoranaisesti “tunnekaan”. Hyvin suoranainen, mutta kuitenkin yksinkertainen tapa, oppia jotain aivojen toiminnasta on aivoaaltojen mittaus eli EEG (electroencephalogram). Neurofeedback perustuu aivojen sähköisten toimintojen mittaamiseen EEG mittauskeinojen avulla ja niistä tehdyn palautteen takaisin antaminen aivoille käyttäen tietokone-ohjattuja animaatioita. Metodi on tunnettu jo yli 40 vuotta, mutta sen käyttö mielialahäiriöiden hoitoon on yleistynyt vasta viimeisen muutamien vuosien aikana.

Esimerkki jossa neurofeedback voi auttaa

Lapset, jotka eivät keskity koulussa tulevat huomaamaan sen vaikutukset ennemmin tai myöhemmin. Usein liian myöhään. EEG:n avulla lyhyet tarkkaamattomuuden jaksot voidaan huomata välittömästi Neurofeedback istunnossa ja tämä voidaan esittää potilaalle soveliaan palautteen kautta. Jopa 2000 kertaa yhden istunnon aikana. Tämän palautteen avulla aivot ajan myötä oppivat saavuttamaan sekä ylläpitämään keskittyneen ja käytäntöön sopivan mielentilan.

Kuka voi hyötyä Neurofeedbackista?

Jokaisen aivoja, riippumatta niiden alustavasta kunnosta, voidaan kouluttaa tehokkaampaa toimintaa varten. Täten kaiken ikäiset ihmiset voivat hyötyä EEG-biopalaute valmennuksesta.

Tänä päivänä pääosainen toiminta keskittyy keskittymishäiriöiden (ADD/ADHD), autismin, oppimishäiriöiden ja nuorten sekä lasten käytösongelmien, ahdistushäiriöiden, masennuksen tai päihdeongelmien terapian tukemiseen sekä hoitoon. Neurofeedback voi helpottaa fyysisten ja henkisten ongelmien oireiden, kuten unettomuuden, stressin, migreenin tai posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD), kanssa. Neurofeedback voi myös auttaa ikääntyviä ihmisiä ylläpitämään tehokasta aivotoimintaa.
Lääketieteellisten sovellusten lisäksi Neurofeedbackia voidaan myös hyödyntää rentoutumiseen, meditaatioon ja suorituskyvyn (peak performance) optimointiin.

Ihmiset, jotka omaavat jo valmiiksi korkean suorituskyvyn, pyrkivät yleensä parantamaan toimintaansa alallaan (muusikot, urheilijat, johtajat). Nämä yksilöt käyttävät Neurofeedbackia hyödykseen yhä useammin huippusuorituksiin tähtäävän harjoittelun ohessa. Viime vuosien aikana on tehty huomattava määrä tutkimustyötä Neurofeedbackin sovelluksien mahdollisuuksista koko psyykkisten häiriöiden kirjolla.

Miten Neurofeedback toimii käytännössä?

Sensorit, jotka mittaavat aivoaaltoja, kiinnitetään päänahkaan EEG-tahnalla. Tämä on täysin kivutonta ja minkäänlaista sähkövirtaa ei kohdisteta aivoihin. Metodi on täysin tunkeilematon. Neurofeedback toimii parhaiten, kun aivot ovat vuorovaikutuksessa alitajuisesti palautteen kanssa. Moderni tietokoneteknologia mahdollistaa palautteen syöttämisen käyttäen useita kanavia samanaikaisesti esimerkiksi monimutkaisen videopelin kautta joka antaa palautetta monin eri tavoin. Lisäksi voidaan käyttää mukautettua taustamusiikkia sekä pehmolelua, joka värisee vain kun aivot toimivat halutulla tavalla.

Neurofeedbackia ei missään tapauksessa pitäisi nähdä yleisenä korjaustoimenpiteenä eikä se voi aina korvat lääkintää. On tärkeää, että potilaat keskustelevat lääkäreidensä kanssa neurofeedback hoidostaan. Joissain tapauksissa lääkkeiden tarve vähenee.

Kiinnostuitko kuulemaan lisää neurofeedback hoidosta? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Satunnaisia artikkeleita

Tehy-lehti: Neurofeedback toimii parhaiten ADHD:n ja stressiperäisten oireiden hoidossa

Tehy-lehti on suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön, Tehyn, julkaisu. Tehy-lehden väki teki jutun neurofeedbackistä ja se on nyt luettavissa täältä.

Lue lisaa

Kyllä! Ilmoittaudun mukaan webinaariin

Tervetuloa Treenixin ja Nemoyn järjestämään ”Mikä ihmeen neurofeedback” -webinaariin perjantaina 11.12.2020 kello 13, jossa asiantuntijalääkärimme Antti Hupli kertoo, mistä neurofeedback-hoidossa […]

Lue lisaa

Aivot uusille urille

Neuroterapiassa aivot opetetaan toimimaan uudella tavalla. Lue Myynnin ja Markkinoinnin artikkeli täältäl.

Lue lisaa