Voivatko tietokone­ohjelmat korvata psyyken­lääkkeet?

Psykiatri Marja Vihervaara on etsinut vaihtoehtoja psyykenlääkkeille. Siksi hän on ollut tuomassa Suomeen 60-luvulla kehitettyä neurofeedback-terapiaa, jossa mielenterveyden ongelmia hoidetaan tietokoneohjelman avulla.

Vihervaaran mukaan ajassamme on yhä vaikeampi sietää epävarmuutta, luuserius hävettää ja kontrollin tunne on tärkeää. Siksi lääkärienkin luo mennään herkästi hakemaan nopeasti tehoavaa mielialalääkettä, eikä lähetettä keskusteluterapiaan.

”Mutta on tärkeä muistaa, että suru, uupumus ja unettomuus ovat normaaleita reaktioita, jos on tullut ero, ystävä kuollut, työpaikka mennyt alta tai ruuhkavuodet painavat päälle. Ahdistus kertoo sisäisistä ristiriidoista joista voi olla hyvä lähteä keskustelemaan jonkun kanssa ja masennus ja alakulo voivat olla osa mielen sopeutumisprosessia.”

Kuuntele Marjan haastattelu

Anja Snellman haastatteli Marjaa suorassa lähetyksessä 23.2.2017.
Voit kuunnella lähetyksen täältä: HSTV: Arka Paikka

Satunnaisia artikkeleita

Aivot haluavat oppia – kouluta ne siis syömään järkevämmin

Aina ei tarvitse olla kyse perinteisistä päihteistä: addiktioksi voi lukea myös esimerkiksi sokerin ja vehnän.

Lue lisaa

Paraneeko piuhat päässä?

”Onko kroonisia kipuja? PMS-oireita? Millainen oppija olit koulussa? Terapeutti kyselee pitkän liudan erilaisia kysymyksiä alkaen lapsuudestani.” Lue ET-lehden artikkeli.

Lue lisaa

Rewiring your Brain – Artikkeli Newsweek-lehdessä

Arvostettu Newsweek-lehti kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin Neurofeedbackistä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen juttu!

Lue lisaa